Odlingsråd för allium

Allium tillhör löksläktet, samma som tex vitlök, purjolök och vanlig gul lök. De blommar från sen vår till sommar och en stor fördel är att de oftast ratas av rådjur och gnagare. De älskas av pollinerare. Vill du skapa en trädgård för bin, humlor och fjärilar är allium lite av ett måste. Gillar du att odla snittblommor? Då ska du testa allium. Deras stadiga stjälkar gör dem lätta att använda i buketter, och blommorna håller länge. Dessutom är även de gröna fröställningarna väldigt dekorativa.

Odling av Allium

Allium växer bäst i full sol, även om de flesta typer också tål delvis skugga. Allium är härdiga i större delen av landet, men mikroklimat och jordmån påverkar tydligt. Liksom de flesta andra lökar behöver allium väldränerad jord och bör inte planteras i ett fuktigt område.

Många sorter blommar på våren, tillsammans med de sista tulpanerna och före iris och pioner. Blommorna står sig bra och på sina höga stjälkar ser de ut att sväva över trädgården som bollar. Efter blomningen vissnar både blommor och löv, vackrast är därför att plantera allium tillsammans med pernner och gräs som döljer det vissnande bladverket. Allium passar även bra i stenpartier eftersom de trivs väldränerat. Välj då sorter som är låga.

Gillar du att odla snittblommor? Då ska du testa allium. Deras stadiga stjälkar gör dem lätta att använda i buketter, och blommorna håller länge. Dessutom är även de gröna fröställningarna väldigt dekorativa. Planerar du en större snittblomsodling behöver du många lökar och olika sorter som blommor olika under hela säsongen. Några bra sorter är Rosenbachianum, Purple Sensation, Allium atropurpureum, Allium ping pong, Mount everest, Allium nigrum och Allium Carinatum.

Har du ingen stor trädgård men vill odla allium går det också utmärkt i kruka. Maxa av en och samma sort eller blanda med annan vårlök eller  en vacker bladväxt som hosta eller ormbunkar. När de blommat över kan du plantera ut dem i rabatter.

När du jämför två alliumlökar av olika storlek sida vid sida är det lätt att se skillnader i kvalitet. Större lökar innehåller mer lagrad energi och kommer att producera starkare växter med större blommor. Sannolikheten för återblomning kommande år, ökar också. Vi jobbar enbart med större storlekar av lökar av hög kvalitet

Allium som växer från lökar planteras på hösten, gärna efter den första frosten och innan marken fryser helt.

Lökens storlek avgör planteringsdjupet. Stora bör planteras ca 10-20 cm djupt (2,5-3 ggr lökens höjd), medan riktigt små lökar bara några få (4-5) cm djupt.

På våren ser du först bladen någon månad innan de skickar upp en blomknopp. Hos vissa arter börjar lövverket gulna och dö innan blommorna blommat över. För att dölja detta blekande lövverk, plantera lökarna bland andra växter som kommer att täcka de vissnade bladen.

De flesta allium är perenner. Om sorten du planterar är vinterhärdig och lökarna är väl lämpade för odlingsförhållandena i din trädgård, kommer de troligtvis att blomma igen.

När blommorna blommat över kan du välja att knipsa av blomhuvuden eller lämna dem på plats. Vi tycker att blomställningarna är vackra och föredrar att lämna dem.

Stora alliumsorter som Schubertii producerar sällan livskraftiga frön. Om förhållandena är rätta, kommer sorter som Purple Sensation och drumstick-allium självså sig. Vill du inte det så gör du bäst i att ta bort överblommat.

Allium behöver sina blad för att producera energi för nästa års blommor. Det är därför det är viktigt att låta bladverket vissna i fred. När det väl har vissnat kan det vanligtvis tas bort med ett försiktigt ryck