Odla Gladiolus

Gladiolus

Gladiolus – sensommarens ståtligaste perenn?

Gladiolus har högresta stjälkar med trumpetformade blommor. Dess vackra, starka färger är ett spektakulärt inslag i rabatt eller kruka. När frosten kommer plockas knölarna upp ur jorden för övervintring inomhus. Ta tillvara på sidoknölarna, så får du fler blommor för varje år.

Gladiatorernas favorit

Gladiolus kallas även för sabellilja. Namnet kommer av gladius, som betyder ”litet svärd” – ett lämpligt namn för de tjusiga blomstjälkarna på ca 70-120 cm höjd. Gladiolus var de romerska gladiatorernas favoritblomma. Det sades att en amulett med denna växt skulle ge skydd till soldater. En mer pacifistisk legend berättar att gladiolus föddes ur marken där två vänner vägrade att kriga med varandra.

Gladiolus är vildväxande i medelhavsområdet, i Asien och i Afrika. Ursprungligen användes knölarna som mat och hela växten som medicin. Tandvärk, diarré och förkylning var några åkommor som ansågs kunna botas med hjälp av gladiolus. Intressant nog har kronbladen visat sig vara mycket rika på C-vitamin.

I slutet av 1600-talet kom växten till Europa. Intresset för gladiolus som prydnadsväxt exploderade genom förädlingen av storblommande hybrider. Idag finns det 260 arter och 70 000 varianter. Vad betyder det för oss trädgårdsentusiaster? Jo, att det finns massvis av färger att välja mellan!

Direktplantera eller förodla gladiolus

Vi brukar både förodla och direktplantera. På så sätt får vi en extra lång blomsäsong.

  • Direktplantera gladiolus utomhus

När risken för nattfrost är över kan gladiolus planteras utomhus i rabatt eller kruka. Placera knölarna med spetsen uppåt på ca 10 cm djup. Gladiolus gör sig bäst i grupp. Sätt gärna ett litet gäng på samma plats, med ca 10-15 cm avstånd mellan knölarna.

  • Förodla gladiolus inomhus

För att få tidigare blomning går det utmärkt att förodla gladiolus ca 6-8 veckor före utplantering. Placera knölarna ca 10 cm djupt i odlingskärlet. Vattna och ställ på en mörk och sval plats. Vattna nästa gång först när skotten tittat upp. Då vill de stå ljusare, men fortfarande svalt. Blir det för varmt är risken att de små gladiolerna sticker iväg på höjden. När frostrisken passerat är det dags för utplantering. Härda först gladiolusplantorna några dygn genom att ha dem utomhus på dagen och inomhus på natten.

Få gladiolus att blomma och  trivas

Välj en solig och gärna vindskyddad växtplats med väldränerad och grundgödslad jord. Gladiolus är mycket lättskött under odlingssäsongen. Se till att de inte torkar ut och ge lite näring vid blomning. De höga sorterna behöver ofta bindas upp eller få stöd av exempelvis en husvägg, ett staket eller en spaljé. Håll utkik efter sniglar – särskilt när plantorna är små och risken för angrepp är större.

Gladiolus – magnifik snittblomma

Gladiolus blommar nerifrån och upp. För att få en lång blomperiod i vasen är det bäst att plocka blomstjälkarna då de understa knopparna börjar slå ut. Skär gärna av stjälkarna i lite olika längder för att få lite dynamik i arrangemanget.

Vinterförvaring av gladiolus

De allra flesta gladiolus-sorterna är inte vinterhärdiga i Sverige. Därför plockar vi upp knölarna när de vissnar på hösten efter att ha klippt ner bladen till markytan. Borsta bort jorden och torka knölarna en eller ett par veckor, gärna hängande upp och ner. Förvara sen knölarna i kutterspån eller kokosfiber på en torr och sval men frostfri plats. Ideal temperatur är ca 10 grader. Odlar du gladiolus i kruka, så går det bra att klippa ner bladen och ta in hela krukan för vinterförvaring.

Gladiolus bildar ofta sidoknölar som kan plockas bort efter torkning. Vinterförvara dessa tillsammans med de större knölarna och plantera allihop på vårkanten. Sidoknölarna blommar efter ett eller ett par år och så småningom kan du få ett helt hav av färgsprakande gladiolus.

 

Författare: Johanna Damm

Faktagranskad av Erik Hoekstra

Senast uppdaterad 2023-02-27

Handla Gladiolus

    Odlingsskolan

    Här delar vi med oss av tips, råd och inspiration om odling från all den erfarenhet som finns hos oss på Florea och hos våra ambassadörer. När det kommer till odling så blir man aldrig riktigt färdiglärd, utan det är ständigt en fantastisk resa efter nya erfarenheter.

    Läs mer om odling