Odlingsråd för Gladioler

Gladioler har sitt ursprung i Sydafrika och finns i regnbågens alla färger.  Du kan odla dem i rabatter, pallkragar, trädgårdsland eller krukor. Viktigt är att de får en växtplats med sol större delen av dagen. De föredrar en väldränderad mullrik jord. Så viktigt att de inte planteras i en sänka där vatten kan bli stående efter en regnskur. Har du lerjord rekommenderar vi att du blandar ut med sand och organiskt material.

 

Odla Gladioler

Jordförbättra på platsen, tex med välgödslad plantjord eller naturgödsel på säck.
Antingen gräver du av jordlagret på en större yta, tex en blomsterbädd eller gräver du ner varje lök för sig.
Placera knölen på jorden med den spetsiga änden uppåt, ca 15 cm från varandra.
För bäst effekt rekommenderar vi minst 10 lökar per grupp.
Täck med jord, alternativt gräv ner löken ca 10 cm
Vattna

Gladiolus planteras på våren, i samband med den sista frosten i april/maj. Ett bra tecken är när buskar och trädens knoppar börjar grönska. En lök blommar endast en gång, så vill du förlänga blomningen kan du plantera med två veckors mellanrum en bit in i juni.  Vill du påskynda blomningen kan du förodla dem i kruka inomhus, ca 2v innan utplantering.

När blommar Gladioler

Gladioluslökar blommar ca 70-100 dagar efter plantering, beroende på väder och växtplats. Högväxande sorter kan behöva stöttas. Vattna gladiolus under hela växtsäsongen. Gödsla när blomstänglarna först dyker upp och sedan efter att blommorna plockats.

Vinterförvaring av Gladioler

Gladiolus är en flerårig växt som vissnar varje höst, men kan planteras om på nytt till våren. Då de vanliga sorterna inte är härdiga i Sverige måste man gräva upp dem strax efter första frosten. Ta bort så mycket jord som möjligt och låt torka till frostfritt. När du gräver upp lökarna kan du märka att en ny knöl har bildats ovanpå den gamla. Torka dem utomhus i ett par veckor, då blir det enklare att ta bort de nya knölarna från de gamla. Släng allt som visar tecken på röta.
När stjälkarna torkat efter första torken utomhus kan du skära av blomstjälken ca 10 ovanför knölen. Låt sedan gladioluslökarna torka ytterligare ett par veckor inomhus. Förvara dem sedan i papperspåsar och förvara på en torr, välventilerad sval men frostfri plats. Runt 10 grader är optimalt. På våren kan du sedan ta fram och plantera dem på nytt

Gladiolus som snittblomma

När en till två blommor per blomstängel slagit ut är det bäst tid att plocka gladiolus till snitt. Lämna minst 15 cm” på plantan så att löken kan samla kraft och ge blommor nästa år också.

 

Gör ett snett snitt i stjälken och sätt dem i kallt vatten. Snittade gladioler drar mycket vatten så kom ihåg att titta på vattennivån i vasen