Odlingsråd för narcisser

Den klassiska gula påsklilja är nog den narciss allra flest är bekant med, men narcisssläktet har så mkt mer att erbjuda, och fler och fler har fått upp ögonen för dessa skönheter. Narcisser finns i flera storlekar och former, i vitt, creme, aprikos, lax och olika orange och gula nyanser. De är väldoftande, härdiga och återkommer gärna och dessutom, de ratas av både rådjur och gnagare. Inte konstigt att de växer i popularitet

Året med narcisser

Tidig vår
Gödsla nu om du missade höstmöjligheten, eller vill öka lökens livskraft ytterligare.

Sen vår
Vattna om säsongen har varit torr och knipsa bort frökapslar.

Sommar
Försök att inte övervattna i områden där påskliljor planteras. Låt bladen vissna ner naturligt.

Höst
Använd ett långsamverkande gödsel. Lyft och dela försiktigt lökgrupper vid behov. Plantera nya lökar. Vattna lökarna ordentligt om hösten är torr. Ta bort döda bladrester och om kallare klimatzon, täck med tex granris när marken frusit.

Odling av narcisser

Medan klassiska påskliljor föredrar full klarar de flesta andra narcisser lättare skugga. Sorter med orange, röda eller rosa kronor/trumpeter behåller i allmänhet en djupare färg när de planteras på en plats med skydd från stark eftermiddagssol. Att vattna under hösten är viktigt för god rottillväxt innan marken fryser i kalla områden. Försök att inte vattna för mycket under sommarmånaderna när lökar är vilande.

Narcisser behöver liksom tulpaner och andra lökväxter väldränerade jordar, särskilt under vintern. Undvik lågt belägna områden där vatten samlas eller där snön smälter sent på våren. Plantera lökar på ett djup 3 gånger deras höjd, ca 15 cm. Narcisser uppskattar djup plantering i lätt jord. Om du har mkt tung lerjord, plantera lite grundare än rekommendationen och tillför sand och organiskt material i gropen. Gödsla med tex benmjöl vid plantering och eller när bladen kommer upp ur marken på våren. För bästa resultat, använd en kväve-fosfor-kaliumgödsel med långsam frisättning Plantera större lökar med ca 10-15 cm mellanrum i rabatten, miniatyrsorterna ca 5-7 cm.

Få om ens några skadedjur skadar påskliljor. Hela växten inkl. lök, är giftiga för de flesta insekter och djur. Några vanligt förekommande sjukdomsproblem finns inte heller.

Narcisser går i vila ca 6 till 12 veckor efter blomningen. Perioden mellan slutet av blomningen och bladens vissnande är avgörande för lökens framtida kraft. Om du skär, viker eller flätar bladen innan de har gulnat och lagts sig kan du förhindra att löken kan ta vara på och lagra den energi som krävs för att blomstra året därpå. Du kan dölja vissnande blad genom att plantera lökarna i rabatter tillsammans med perenner. Om du planterar lökarna i gräsmattan, ska du inte klippa gräset förrän lökbladen börjar gulna.

Den bästa tiden att flytta eller dela lökar är när deras blad har vissnat, och de gått i vila. Gräv upp dem och plantera dem direkt på samma djup och ungefär tre gånger deras diameter ifrån varandra, glöm inte vattna.

Lökängar

Ett framgångsrikt naturaliserat påskliljefält kan blomstra i upp till 30 eller till och med 50 år! Välj först ett område med bra dränering och solljus. Ett område där gräset kan lämnas obearbetat tills lökens bladverkt har mognat är perfekt. Sluttningar är utmärkta platser. För maffigast effekt, plantera många lökar av samma slag och färger. Ett enkelt sätt att skapa en naturlig känsla för planteringen är att ta en handfull lökar och kasta ut dem – bara gräva där lökarna landar!

Narcisser i kruka

Att odla narcisser i kruka går jättebra. Plantera i en kruka med hål i botten, dränera med tex kottar, krukskärvor eller lecakulor. Fyll på med lätt fuktig jord. (krama en boll som faller isär när du öppnar handen) eller i torr jord och vattna sparsamt. Sätt löken på ett djup motsvarande ca 2-3 ggr lökens höjd, sätt dem gärna tätt, bara ett par cm mellanrum. Gödsla med benmjöl och täck med jord. . Placera sedan krukan skyddad från nederbörd och extrem kyla, tex under tak eller i ett kallväxthus. När bladen tittar upp på våren kan man flytta ut dem och börja vattna om torrt.