Odlingsråd för Pioner

Älskar du blommor eller har du en blomsterträdgård? Vi vågar påstå att ingen blomsterträdgård är komplett utan dessa fantastiska skönheter, täckta med överdådiga blommor i maj och juni. Örtpioner (Lactiflora) kan leva i femtio år eller mer och de blir mer imponerande med tiden. Pioner är lätta att odla och kommer att belöna dig med fång av snittblommor och en fantastisk show i trädgården. De gör sig vackert både som ensamma primadonnor, eller tillsammans med andra perenner. Tänk dig att gå längs en gång kantad med pioner i blom. Det finns olika sorter som blommar olika tidigt; tidiga, mellan och senblommande. Kombinera olika för att förlänga blomningssäsongen. Några sorter är dessutom extra väldoftande. De sorter vi saluför, har vi inte bara valt för deras skönhet, utan även för att de har starka stadiga stjälkar, några har extra stora knoppar (skalan går från A till AAA(störst)  och extra mycket doft (doftskala; – = obetydlig till XXX = mkt väldoftande) Viktiga aspekter för såväl snittblomsodlare som hemmaproffs.

Våra pioner odlas i Holland av ett företag som är specialiserat på pioner. 

Garanterat sortäkta
Fria från nematoder
Fria från rotogräs
Kraftiga rötter med 3-5 ögon
Odlade i Holland av företaget själva
Gödslade med specialnäring
MPS-A+ certifierade (kvalite och miljö certifiering inom trädgårdsproduktion)

Året med pioner

Tidig vår
Vattna om våren är torr. Gödsla och jordförbättra med kompost eller åldrad gödsel. Sätt ut pionstöd

Mitt på våren
Titta till dina pioner och dröm om vad som komma skall. Se till så skott och blad kommer på rätt sida växtstödet. Om du vill ah pioner till snitt, klipper du av sidoblomknopparna direkt.

Sen vår
Njut av överdådig blomning och plocka bort överblommat och ta bort fallna kronblad.

Sommar
Pioner klarar sig bra med lättare bevattning. Vattna om torrt.

Höst
Klipp stammar av örtartade pioner tillbaka till marknivå och ta bort från området. Gräv och dela nu om det finns behov. Jordförbättra gärna med organiskt material

Höstplantering

Barrotade pioner planteras med fördel på hösten, i september till november beroende på landsdel. Bor du i norra Sverige går det att plantera så länge inte tjälen är för djup. Det går utmärkt att förbereda en planteringsgrop tidigare på hösten som man sedan täcker och skyddar mot kylan. När roten levereras går det sen bra att plantera trots kyla.

Gräv en grop som är ca 40 cm djup och bred. För att du inte ska behöva flytta om pionen, kommer den behöva 1m från mitten av plantan till nästa pions mitt, eller större perenn eller mindre buske.

fyll gropen med en blandning av brännd naturgödsel tex kodgödsel, den befintliga trädgårdsjorden, planteringsjord av god kvalitet. gödsla extra med benmjöl. Vattna upp jorden ordentligt. hit kan du förbereda i väntan på din pionrot.

Plantera roten med de rosa knopparn uppåt. den högst sittande knoppen bör vara ca 3-5 cm under jordytan. för ytligt planterad pion torkar ut eller får frostskador. för djupt minskar blomningen. Försök att få alla rötter att peka nedåt, om långa rötter luta roten/kronan på sned.

Fyll på med jord runt roten och tryck till lätt runt roten. Vattna upp gropen och fyll på med mer jord om den sjunker undan för mkt. 

Odling av Pioner

 Plantera örtartade pioner i full sol utom i sydligaste delarna av Sverige, där eftermiddagsskugga uppskattas och hjälper blommorna att hålla längre på växten. Pioner har inga större krav på vatten, men har du en lättare jord är vattenbehovet större.

En väldränerad jord rik på organiskt material är det bästa för dina pioner. Om din jord är mkt sur, lägg till några handfull kalk vid plantering. Plantera rötterna med ögonen (de rosa eller vita knopparna längst upp på rötterna) uppåt och täck med 3-5 cm jord. (Observera: Om ögonen är djupare än vad som rekommenderas kan det hända att den inte blommar.) Bli inte förvånad om det finns få eller inga blommor den första våren efter plantering; växter tar vanligtvis några år att etablera sig i och blomma kraftigt. Pioner nöjer sig bra med en gödselgiva om året, tex kompost eller naturgödsel. Även om pionen har starka stjälkar, kan man behöva stötta dem vid kraftigt regn. Sätt gärna ut pionstöden tidigt, så döljs de snyggare och bättre medan plantan växer upp på våren.

Få skadedjur skadar pioner, men en svampsjukdom som kallas botrytis kan vara ett problem, särskilt under mycket våta årstider. Pionens stammar blir svarta vid basen och vissnar. Bladen kan visa svarta eller bruna fläckar och knoppar kan bli bruna och inte öppnas. Bra mikroliv och jord, samt hygien mellan friska och sjuka plantor kan hjälpa till att förebygga eller rätta till dessa problem. Växter behöver bra dränering och luftcirkulation, så plantera inte för tätt. Ta bort alla drabbade lövverk vid det första tecknet på sjukdomen och släng i soporna, ta bort alla blomdelar från trädgården. Klipp av allt lövverk strax under marknivån efter den första rejäla frostknäppen på hösten och ta bort det och eventuellt skräp från rabatten – kompostera inte. Om du hade problem med botrytis den föregående våren, kan du lägga till ett grunt lager av sand runt plantan och spraya nyväxta skott med kalksvavel. Svampsporer övervintrar på jorden och vid vårregn stänker sedan sporerna upp på de nya skotten. Att ta bort skräp och gammalt lövverk och täcka jorden med sand förhindrar återinfektion.

Pioner kan vara känsliga för mjöldagg på sommaren. Den vita, pulverformiga mögelsvampen täcker bladen i varierande grad, men verkar ha liten effekt på växtens kraft. Detta kan undvikas eller minskas genom att plantera i full sol och med större avstånd runt plantan.

Här kommer ett tips på hur du kan ta fram och njuta av dina pioner efter att de du lämnat i rabatterna blommat över. Klipp av ca 15 cm lång stjälk med en knopp precis innan de öppnas. Fukta insidan av en stor, återförslutbar plastpåse lätt och placera knopparna inuti. Stäng påsen och placera den i kylskåpet). Ta sedan ut de knoppar du behöver och låt dem flyta i en grund skål med vatten. När knoppen är ungefär ⅓ öppen, tar du upp den och skär sedan stammen till ca 10 cm längd och sätter i vas.

Många sorter sätter sidoknoppar som kommer att öppnas efter att huvudstammens blomma blommat. Deadheading, dvs knipsa av den överblommade blomman, så hjälper man sidoknopparna att slå ut. Om du odlar för snitt och önskar riktigt stora blommor, skär du bort sidoknopparna så fort de bildats.

I allmänhet behöver pioner inte delas och en del gillar det inte. Men om du måste flytta en etablerad pion måste du dela den innan du planterar om. Gör detta på hösten, gärna efter att allt lövverk har vissnat mer. Varje ny planta bör ha tre till fem ögon, och det tar vanligtvis ett par år för de nya växterna att blomma.

Lövverk av örtartade pioner kan skäras ned på hösten och tas bort från jorden för att motverka övervintring av skadedjur. Nu passar det även bra att jordförbättra med organiskt material.

Älskar du pioner, vill du veta mer om dem och umgås med likasinnade? Då finns det svenska pionsällskapet för dig. Läs mer och bli medlem på www.pionisten.se

Snittblomsproduktion av pioner

Fokus på i vårt sortiment av pioner är lämplighet för snitt och vi köper in dem från en pionspecialist i Holland med lång erfarenhet av pioner och då främst pioner för snittblomodling. Alla våra pioner odlas i Holland på sandjord i en tvåårig växtcykel, vilket ger friska och starka plantor.

Observera att odlingsinformation och beskrivning är generella råd och avvikelser kan förekomma beroende på landsdel och lokala förhållanden.

Förberedelse:

  • Ta jordprov
  • Se till marken är väldränerad
  • Se till att marken fri från flerårigt ogräs
  • Jorden i gott skick och bra struktur
  • Inspektera marken där du ska plantera, efter kraftigt regn, för att bedöma extra dräneringsinsatser
  • För att undvika nematoder, var noga med växtföljd. Odla inte på samma mark du odlat pioenr tidigare eller värdväxter.
  • Besök lokala florister eller blomstermarknader för att få en bra känsla för marknaden och sortimentet
  • Gör en planteringsplan: hur man planterar, skördar blommor, ogräsbekämpning etc.

 

Kyl:

Du kan börja plantera pioner i september / oktober / november. Om du behöver förvara pionerna är det viktigta att du vid denna tidpunkt inte förvarar dem avsevärt lägre temperaturer än utomhustemperaturen. Vid förvaring vid mycket kallare temperaturer detta kommer att bryta viloläge av växten för tidigt och kommer att skapa för tidiga groddar.

Om rötterna måste lagras i december, förvara dem svalare, ca 2 grader C.

Om du förvarar pioner i januari och senare är det bäst att förvara växter i frysen vid -2 grader C

före plantering.

När du tar emot växter och du måste hålla växter en kort tid strax före plantering

placera vid rätt temperatur och håll dem fuktigt. Viktigt att plantorna inte torkar ut

 

Jordtyp:

Pioner kan nästan växa på vilken jordart som helst så länge de har tillräckligt med dränering.

På sandjord planterar du pioner på en odlingsbädd på 1,50 M bred, med 2 rader per bädd, med 35 cm avstånd mellan planorna. Går även att plantera 3 rader men då måste pioner planteras mellan varandra och igen 35 cm. mellan varje växt inom raden.

Har tillräckligt med dränering i fältet kan du också plantera i “fullt fält”, då måste du ha ett avstånd mellan 40 och 45 cm. åt en plantas alla håll.

När du har tung eller lerig jord, plantera pioner på åsar (som potatis) på en bädd på 1,50 meter. Plantera pionerna på 40 till 45 cm. avstånd inom raden/åsen.

 

Tid för plantering:

  • Gör ett tydligt planeringsschema över sorter, blomningstid och plats
  • Utomhusplantering från september till mars
  • Tillsätt organiskt material, kogödsel
  • Se till att det finns bra dränering (mycket viktigt)
  • Förbered jord så du skapar bra förhållanden
  • Vid plantering “sätt” rötterna upprätt i marken
  • Plantera pionrötterna strax efter att fältet har förberetts, håll marken fuktig
  • Ha i åtanke hur du kommer skörda blommorna i fältet
  • Ha i åtanke att du kanske vill täcka odlingen med tex plast eller duk för att påskynda blomningen.

 

Planteringsdjup:

Plantera toppen av pionroten ca 5 till 7 cm. under marknivå.

När de planteras för djupt kommer pioner att producera mindre blommor, när de planteras för grunt kan de torka ut och detta kommer att resultera i lägre blomproduktion. Om de planteras för grunt kan det försvåra orgäsbekämpningen utan att skada växten.

Beskärningstid:

Under de första 1-2 åren efter plantering bör du inte förvänta dig kommersiell skörd av blommor. Plantan tar den här tiden att etablera sig och skapa fler ”ögon”.

När de vårdas ordentligt kan pioner odlas på samma plats under lång tid ca 10

till 20 år.  och producera blommor för kommersiellt bruk i många år.

 

Vattning:

Vattning är en viktig del av odling av pioner.

Direkt efter plantering behöver pionen en rejäl genomvattning , så att jorden kan få god kontakt med

rötterna och den börjar rota sig direkt.

På våren kan pioner växa mycket snabbt och är avgörande för att ha tillräckligt med fukt för att växa ordentligt. Se till att börja vattna i tid så att marken inte torkar ut.

Med möjlig risk för nattfrost, vattna pionerna för att förhindra att knopparna skadas på grund av nattfrost.

Mängden vatten beror på temperatur, vidunstning och jordtyp.

 

Gödning: (beroende på jordprov)

Vil du maxa din skörd är det viktigt att ta ett jordprov årligen för att testa växternas behov.

Pioner behöver mycket kväven(N) i början av skottutvecklingen. Se till att kväve finns tillgänglig plantan att ta upp. Vid för lite kväve blir plantan mer mottaglig för Botrytis och andra sjukdomar.

Slutet av pionens viloperiod ge extra N + K (kalium).

Strax före tillväxt: 7-14-28 / 12-10-18 plus organiskt material.

Efter blomning: 12-10-08; upprepa efter 1 månad.

 

Normalt gödningsbehov av pioner per kg/ha per år.

Med normal jordprovsanalys

N krav 150 kg/Ha.

Fosfor, kg P205 100 Kg./Ha.

Kalcium, kg K2O 225 Kg./Ha.

Magnesium, kg MgO 100 Kg./Ha.

 

Innan tillväxten börjar, berika jorden med:

  • Organiskt material
  • N
  • P
  • K (50% av det totala behovet)
  • M
  • C

Strax innan blomning tillsätt extra gödning med:

  • N genom flytande spray; för att förstora blomknopp
  • M genom vätskespray för snabb upptagning
  • C genom vätskespray för snabb upptagning
  • Mineraler som järn etc. via flytande spray för snabb upptagning.

 

Efter blomning, för växt- och blomutveckling för nästa säsong:

  • K (50% av det totala behovet)
  • N, minst 50 kg/ha.
  • M

Se till att jorden är tillräckligt fuktig för att rötterna ska kunna absorbera gödningsmedlet.

 

Sjukdomar och insekter:

Pioner är en relativt lätt gröda med små problem men Botrytis måste behandlas, det finns medel för detta, men man kan jobba förebyggande med god gödsling, främjande av gott microliv.

 Det är också viktigt att ta bort stjälkarna på hösten och alla rester av lövverket.

Knoppgallring:

Gallring av knoppar görs före blomningen när sidknopparna fortfarande är små; detta kommer att ge dig större blommor. Du avlägsnar helt enkelt sidoknopparna så kraften läggs på den kvarvarande knoppen.

 

Snittblommsskörd

Pioner skördas i / maj- juli beroende på plats och sort och fördrivning.

När blommor skördas är det viktigt att snabbt sätta dem svalt för att stoppa den fortsatta utvecklingen av knoppen.

 

För att se till att vi levererar bra och hälsosamt växtmaterial, kommer våra pioner från en leverantör vars odlingar har

  • Ungt och friskt växtmaterial (från 2 år gamla rötter)
  • Sortäkta
  • Fri från nematoder
  • Fri från flerårigt ogräs
  • Holländsk odlade
  • Friska växter, av bra storlek: , 3-5 ögonrötter