Odla Stäpplilja

Odlingsråd för Stäpplilja

Stäppliljor, Eremurus, kan konsten att skapa en wow-upplevelse med sina distinkta höga spiror. Blommorna slår ut uppifrån och ner längs med stjälken och finns i färger som sträcker sig från vitt och rosa till gult och orange. Dessa imponerande fleråriga perenner tornar sig över andra växter och ger spänning till din trädgård. Eremurus härstammar från torra gräsmarkerna i Afghanistan och Iran. Stäpplilja är en exotisk växt på våra breddgrader men för den delen inte omöjlig. Ge den en solig, skyddad plats med genomsläpplig jord så kan den klara även högre zoner än 1-2. De är relativt kalltoleranta och trivs bäst i mycket väldränerad jord. Härdigheten är upp till zon 2, men genom att välja en skyddad plats och dränera planteringsplatsen väl, samt vintertäcka, kan den klara kallare klimat.

Efter blomningen vissnar bladen och växten går i vila till nästa år. Under sommaren, hösten och vintern är det viktigt att rötterna är i torr mark, snarare än konstant fuktig.

Plantering av stäpplilja

Plantera rotknölarna i bördig jord med en mycket god dränering. När du förbereder planteringsområdet ska du lägga till organiskt material för att göra jorden lättare och om möjligt höja marknivån för att förbättra dräneringen. En sandig lera är idealisk. Du kan även blanda upp jorden på platsen med grövre grus, eller plantera på en slänt eller kulle.

Välj en varm plats där växterna får full sol och de höga blommorna skyddas från starka vindar. Tänk på att stäppliljans rötter är ytliga och att de inte tycker om att tvingas tävla med angränsande växter. Eremurusrötter liknar nästan stora spindlar: en framträdande klump omgiven av långa, köttiga rötter. Hantera dem försiktigt och plantera så snart som möjligt. Var inte orolig om rötterna verkar svampiga och missfärgade, men om de är helt torra är det osannolikt att de kommer att växa.

Gräv ett ca 20 cm djupt planteringshål som är bredare än rötterna. Gör en sandhög mitt i hålet och centrera rötterna ovanpå sanden. Fyll sedan på hålet. Det är viktigt att inte plantera för djupt. Kronan (där rötterna möter stammen) bör bara vara en 2-4 cm under marknivån.

Lagom planteringsavstånd är ca 1 m från varandra och märk gärna ut platsen så du vet var de står tills de visar sig.

I blåsiga lägen kan du behöva stötta stjälkarna, men i regel är de stadiga. När blomningen är över kan du klippa bort stjälken helt. Om du vill ta frö av plantan så lämna fröställningarna. När det gäller bladen är det som med andra blommande lökar, vänta tills lövverket har gulnat helt innan du tar bort det.

Även om stäppliljan ogillar våt mark behöver de konstant fukt på våren när växterna växer aktivt. Det här är också den bästa tiden att gödsla dem, gärna med kaliumgödsel som gynnar blomning framför bladmassa.

Om du vill flytta din stäpplilja, gör det på sensommaren eller tidigt på hösten. Var extra försiktig så att du inte skadar de fina rötterna. Dela försiktigt på rotklumparna och planera dem igen så att kronan bara är strax under markytan.

Odlingsskolan

Här delar vi med oss av tips, råd och inspiration om odling från all den erfarenhet som finns hos oss på Florea och hos våra ambassadörer. När det kommer till odling så blir man aldrig riktigt färdiglärd, utan det är ständigt en fantastisk resa efter nya erfarenheter.

Läs mer