Odlingsråd för tulpaner

Vad vore våren utan tulpaner. När vintern rasat ut och våra sinnen är svältfödda på färger och dofter. Då kommer hon, med sina gråa formstarka blad, höga stjälkar, smäckra knoppar och underbara färger.  För att inte prata om ljudet av tulpaner, ja för de låter faktiskt och det är krispigt, krispigt som en klar vårkväll. Att hon sedan doftar alldeles underbart gör våren komplett. Vill du tacka dig själv om våren, så ger du dig ut i höstrusket och petar ner lite lök. Vi kan lova att du aldrig kommer ångra det.

Denna populära vårblommas botaniska namn härrör från det persiska ordet toliban, eller turban, troligtvis tyckte namngivaren att den liknade en sådan. Den tillhör familjen liljeväxter och växer vilt över ett stort område från Asien genom Sibirien till Kina. Tulpaner är mycket lätta att odla.

Det finns flera tusen sorter av tulpaner tillgängliga, och fler introduceras varje år. De är indelade i över ett dussin grupper. När de flesta tänker på tulpanblommor föreställer de sig förmodligen de traditionella sexbladiga, koppformade blommorna. Men tulpaner finns i många olika färger, storlekar och former. Vissa är dvärgtyper, andra är tvåfärgade, andra har fjäderblad, andra har stjärnformade blommor. Tulpaner är underbara för att plantera längs gångvägar i rabatter och krukor. Gärna där du passerar dem dagligen, eller ser dem inifrån. En extra lyx är att ha sin egen lilla snittblomsodling, för att kunna unna sig att plocka buketter att sätta i vas, eller uppvakta nära och kära. Genom att tänka more is more när du planterar dem (många lökar) kan du uppnå en spektakulär effekt.

Efter det första året kan tulpaner blomma igen året efter, men många sorter försämras med tiden. Många gillar att plantera Darwinhybrid-tulpaner, som är mer perenna. Dessa härdiga, kraftfulla sorter producerar stora, pråliga blommor med en klassisk tulpanform och kommer i många vackra färger.

Vi säljer den största tillgängliga tulpanstorleken, oftast 12/+ vilket ger den bästa blomningen.

7 snabba om tulpaner

Dubbla sena tulpanlökar har pionformade, långlivade blommor på starka stjälkar.

Dubbla sena tulpaner är perfekta för blomsterbäddar och krukor.

Tulpanlökar trivs bäst i full sol men tål viss skugga.

Tulpanlökar ogillar våt jord och kräver väldränerad mark.

Gödsla tulpanlökar med benmjöl vid plantering, och/eller när bladen sticker upp genom jorden på våren. Vi rekommenderar ett allmänt gödselmedel med låg kvävehalt.

Plantera tulpanlökar med den spetsiga änden uppåt.

Tulpanlökar ska planteras dubbelt så djupt som lökens höjd. (2-2,5 ggr djup)

Året med tulpaner

Tidig vår
Gödsla lökar med gödsel för lökväxter.

Vår
Njut av blomsterprakten, och plocka blommor till underbara buketter.

Försommar
Knipsa bort frökapslar för att den inte ska stjäla näring från löken. Vattna inte för tulpanernas skull, eftersom de flesta sorter föredrar att hålla sig torra på sommaren. Rensa ev ogräs. Ta inte bort bladen förrän de vissnat och gulnat helt.

Höst
Plantera nya lökar och vattna, minst en månad innan marken. (Överkurs: Kontrollera pH och justera till 6,0 till 6,5.) Gödsla etablerade planteringar.

Odling av tulpaner

Bra dränering och mycket solljus är avgörande. Plantera aldrig lökar där vatten blir stående, då ruttnar de. Om du har tung lerjord, jordförbättra med sand och organiskt material. För bästa resultat, använd en kväve-fosfor-kaliumgödsel med långsam frisättning (10-10-10 eller 3-5-3). Tidigblommande sorter kan planteras under träd, där de får tillräckligt med solljus innan bladutspringet skuggar för mycket

Tulpanlökar ska planteras på hösten innan marken fryser. Genom att plantera sorter med olika blomningstider kan du få blomstring från tidig till sen vår. Även om det inte är nödvändigt för fleråriga sorter, kan du välja att ta upp dina tulpanlökar efter att bladen vissnat ner. Om du tar upp lökarna, förvara dem på en torr plats under sommaren och plantera dem nästa höst. Var noga med att använda ny jord för att minska risken för sjukdom när du planterar om. Varje år innan du planterar igen, inspektera dina lökar för skador eller sår som kan göra att sjukdomar kan tränga in och sedan spridas till andra lökar. Detta är viktigt eftersom en infektion av den obotliga svampsjukdomen tulpaneld (även kallad Botrytis blight) kommer att kräva att du bränner alla dina tulpaner.

Världens tulpanutbud erbjuder nära på oändliga alternativ, så du kan välja de storlekar, typer och nyanser som passar bäst för din smak och trädgård. Vissa sorter har större benägenhet att återkomma, andra är mer eller mindre ettåriga. Odlingsplatsen och näringstillförsel påverkar såklart också. Tulpaner föredrar en plats med full sol eller eftermiddagssol. Se till att din jord är välgödslad och väldränerad. Neutral till lätt sur, och torr eller sandig. Alla tulpaner ogillar områden med mycket fukt. Ett lagom avstånd mellan lökarna är ca 4 till 8 cm, men tätare funkar också. Om du gödslar både vid plantering samt vid bladutspringet, ökar du lökens förutsättningar att blomma om kommande år. Vattna så löken får lättare att rota sig innan vintern och täck gärna med löv eller ris om du bor i kallare zoner. Vackrast blir det att plantera många lökar utspritt i hela rabatten, gärna olika sorter som avlöser varandra. För att slippa se tulpanernas vissnande bladverk efter blomningen, rekommenderar vi att man samplanterar med perenner som döljer dessa. Alternativt gräver man upp lökarna. Genom att knipsa av frökapseln och låta bladverket vissna ner och inte klippa av det, kan näringen återgå till löken.

Tulpaner i kruka

När du odlar tulpaner i kruka, undvik att placera dem i direkt solsken, eller i för varm vinterförvaring. Marken måste förbli sval så att löken inte väcks för tidigt, i tron om att våren kommit. Tulpanlöken behöver dessutom en period av temperaturer under 9 grader, för att blomma. Om solen värmer upp jorden i krukan för tidigt kommer löken att skicka upp skott och blomma innan ett tillräckligt rotsystem har utvecklats. Se till att krukan har ett hål i botten, dränera med tex kottar, lecakulor eller krukskärvor. Plantera i lätt fuktig jord, inte blöt. En jord som du kan krama till en boll, men som sedan faller isär när du öppnar handen är ett bra mått. Om du planterar i torr jord, vattna sparsamt vid plantering. I kruka är det snyggast att plantera lökarna tätare, så inte jorden syns. Ca 1-4 cm avstånd. Placera sedan krukan skyddad från nederbörd och extrem kyla, tex under tak eller i ett kallväxthus. När bladen tittar upp på våren kan man flytta ut dem och börja vattna om torrt.