Odlingsråd för perenner

En perenn är en örtartad växt (träd och buskar = vedartade) som kommer tillbaka varje år.

En barrotad perenn är en växtrot som transporteras utan jord eller en kruka. I de flesta fall transporteras nakna rotväxter när de är vilande eller precis börjat vakna med små skott. De ser ofta inte så mycket ut, men så fort de planteras kommer du överraskas av deras växtkraft. En del barrotsplantor blommar redan första året, men ofta kan du behöva vänta till nästa år. Viktigt är att man hämtar ut sitt paket på posten direkt. Så här hjälper du dessa nya växter att få en bra start i din trädgård.

Undersök växten

Så snart dina växter anländer är det viktigt att kontrollera dem. Rötterna till varje typ av växt är olika. De kan vara trådiga och tunna, täta och fibrösa eller tjocka och köttiga. Rötterna bör inte vara helt torra och inte heller vara mjuka och svampiga. Om några av rötterna är trasiga eller skadade kan du klippa av dem. Om rötterna verkar väldigt torra, duscha dem med en sprayflaska, eller doppa i vatten och lägg sedan i en påse, tillsammans med torv, mossa eller träspån och förvara svalt/kylskåpskallt, tills du är redo att plantera.

Plantera så snart som möjligt

Barrotsplantor grävs upp och delas på hösten och förvaras sedan i kyllager tills de packas och levereras tidigt på våren. Om du inte kan plantera omedelbart, förvara plantorna i plastpåsar och förvara dem på en sval, mörk plats (ovanför fryspunkten). För bästa resultat, få ner dina växter i mark eller kruka så snabbt som möjligt.

Bor du där det fortfarande är full vinter när du tar emot dina plantor, och saknar möjlighet att fördriva dem frostfritt, rekommenderar vi att du förvarar dem i  plastpåsar i ett kylskåp till dess att det är dags att plantera. Kolla till dem med jämna mellanrum och duscha dem med sprayflaska vid behov så de inte torkar ut.

Plantering av barrotsplantor direkt i trädgården

När vårvädret börjar stabilisera sig och jorden i din trädgård värms upp kan du plantera direkt i rabatten. Blötlägg rötterna i lite vatten (i upp till en timme) medan du förbereder planteringsområdet. Luckra upp jorden så att rötterna växer lättare. Gräva sedan ett hål som är någon dm större och djupare än rötterna.

Gör gärna en liten jordkulle i mitten av hålet och sätt rötterna ovanpå och sprid dem jämnt (Funkar ej om det rör sig om en ensam djup rot). Justera planteringsdjupet så att rotens krona är i nivå, eller strax under markytan när jorden fylls. Vattna grundligt för att plantan och rötterna ska kunna etablera sig.

Plantering av barrotsplantor i kruka

Om du vill ge dina nya plantor lite extra omsorg kan börja med att plantera dem i krukor. På så sätt behöver de inte konkurrera med andra växter och det blir lättare för dig att kontrollera ljus och fukt. Om du odlar i kallare zoner kan dina växter komma igång lite tidigare medan våren så smått kommer igång.

Välj en kruka som är flera gånger större än rötterna. Fyll den halvvägs med förfuktad odlingsblandning. (Krama jorden till en boll, när du öppnar handen ska klumpen falla isär) Sätt i plantan och fortsätt fyll upp krukan, var noga med att hålla rotens krona/tillväxtpunkt på rätt marknivån (om kronan kommer för djupt kan den ruttna). Är den övervägande risken för frost över, kan du ställa krukorna utomhus direkt, gärna lite skyddade för den första nederbörden, eller driva fram dem i växthus/odlingstunnel. Skulle de komma en frostnatt när de första bladen visat sig, kan du skydda dem med fiberduk eller liknande. skulle bladen frysa, kommer det nya skott igen senare.

Uppdrivning inomhus

Följ stegen i plantering av barrotsplantor i kruka. Märk upp krukorna och vattna. Sätt krukorna under ljus eller nära ett fönster där de får minst 10 timmars starkt ljus varje dag. Vattna sparsamt tills växterna har flera uppsättningar nya löv och håll krukorna inomhus tills all risk för frost har passerat.

När det är dags att flytta ut dem utomhus, placera krukorna på ett skyddat ställe där de kommer att skyddas från het sol, vind och regn. När plantorna har acklimatiserat (ge dem en vecka eller två) kan de planteras i trädgården. Du kan också fortsätta odla dem i krukor och flytta dem när som helst under sommaren eller hösten.

Uppdrivning svalt men frostfritt

Är det fortfarande för kallt ute med frusen mark eller frosttemperaturer ute, kan du placera krukorna svalt och frostfritt. Då går det bra att de även står mörkt. Följ stegen i plantering av barrotsplantor i kruka, använd gärna en lättare planteringsjord med inblandning av sand, eller en såjord. Jorden ska vara fuktig men ej blöt. När det är 2-4 veckor innan den sista nattfrosten är över, kan du driva upp plantorna inomhus eller i kallväxthus.

Plantering av barrotperenner i ”barnkammare”

Ett annat alternativ är att placera dina nya växter i en bädd eller odlingslåda som är reserverad för nya plantor. En upphöjd odlingsbädd är perfekt för detta. Följ planteringsinstruktionerna ovan och håll växten på marknivån. Vattna sparsamt tills växterna är i aktiv tillväxt, sedan vattna så ofta som nödvändigt. För extra skydd mot kallt väder, kan man täcka med duk. Perenner som inte rotat sig tål minus, dock kan eventuella skott och blad ta skada. Skulle de göra det, kommer de igen när vädret tillåter.

Dessa växter kan flyttas till rabatter när som helst under växtsäsongen, så länge de vattnas de första veckorna. Ett annat alternativ är att lämna växterna barnkammaren till hösten eller nästa vår.

Näringstillförsel

Gödsla dina nya plantor två gånger under den första växtsäsongen: En gång när de har minst 3 uppsättningar nya löv och en andra gång runt midsommar. Använd gärna ett flytande gödningsmedel.

Vad du kan förvänta dig av dina nya plantor

Vissa plantor växer långsammare än andra. Det tar vanligtvis en månad eller mer att se ny tillväxt hos tex pioner, medan geum växer snabbare.

Du kan förvänta dig att någon eller några nya plantor kommer ge dig lite blommor, men främst kommer dessa unga växter att koncentrera sig på att etablera sig och inte blomstra förrän det andra året.