Om dahlior

Vi förälskade oss i denna spektakulära blomma i augusti 2000. Ingen annan art, i vår vetskap, finns i lika många varianter och färgsättningar som dahlian. Ibland kan den tyckas overklig i sin perfektion i en sfärisk bollform, eller busigt vild med sina vridna kronblad och rufsiga uppsyn. Men de har en sak gemensamt, de är obönhörligt vackra och vår passion för dem växer för varje år.

Vi har gjort vårt allra yttersta för att göra varendaste dahlia rättvisa, både i beskrivning och bild. Ändå vet vi att det inte är helt enkelt. Jordmån, temperatur, väder och tid på säsong påverkar hur dahlians färger tar sitt uttryck. Därför kan det skilja stort mellan säsongens första och sista blomma. Ofta börjar dahliorna säsongen i en dominerande färgton, för att sedan blekna lite efter hand. Det kan även skilja sig mellan olika år beroende på klimat. Skulle du tvivla på att du fått rätt sort, invänta lite och se vad som händer.

Många väljer att förodla sina dahlior i april. Det innebär att man planterar dahlian, lämpligen i en kruka, för att påskynda blomningen. En förodlad dahlia som fått växa till sig i en kruka först, klarar i regel snigelangrepp bättre, när den sedan planteras ut i marken. Ett problem med förodling kan vara att ge plantan tillräckligt med ljus, innan den kan sättas ut när frostrisken är över. Står plantan inomhus för länge blir den ofta klen och ranglig och klarar väder och vind sämre när den väl sätts ut.

På senare tid har det blivit populärt att fördriva i påsar. Viktigt att tänka på då, är att vara sparsam med vattnet, då en plastpåse inte släpper ifrån sig fukten lika lätt som en kruka, kan dina dahliaknölar helt enkelt börja ruttna. Dahlior som sätts direkt i marken lite senare, när marken blivit varm på våren, kommer i regel ifatt ganska snabbt och blir i genäld kraftiga och stadiga. Gödsling är viktigt men vid för kraftig gödsling gynnas bladtillväxten och blomningen uteblir. Men låt inte eventuella hinder avskräcka dig. Dahlior är otroligt tacksamma och relativt lättodlade De kan odlas på de flesta jordar och klarar perioder av torka bra, tack vare sina knölar. Blomsterprakten de levererar från augusti tills första frosten väger upp alla tidigare insatser med råge.

Vill du att ditt instakonto ska synas i vår webshop? 

Kanske har du en schysst bild på en av våra dahliasorter (eller annan produkt), och vill dela med dig av bilden? Vi skulle bli så glada! Kontakta oss på insta @flowerqueen.se eller maila oss på info@flowerqueen.se. 


Vill du veta mer om dahlior?

Och få chans att träffa likasinnade finns svenska Dahliasällskapet.